Tips voor je bedrijfsvideo

02 - 12 - 2018
Indruk maken op je klanten en je bedrijf aan hen voorstellen, dat is de opzet van een bedrijfsvideo. Of je de video nu gebruikt op je website, je social media, bij de entree van je bedrijfspand of op een beurs, het is zaak om binnen een korte tijd een sterke boodschap over te brengen op je doelgroep. Namelijk dat ze bij jou moeten zijn. Maar… hoe doe je dat?
 
Veel bedrijven maken nog niet of nauwelijks gebruik van video. Terwijl je met video als eerste kennismaking een positief beeld kunt creëren en je je kunt onderscheiden van je concurrentie. 
 

Kort en duidelijk

Mensen houden van korte, duidelijke video’s. En met de juiste toon in verhaal, beeld en muziek, kun je de uitstraling van je bedrijf en het merk dat je uitdraagt mooi neerzetten. Een goede bedrijfsvideo levert informatie in prettig consumeerbare brokjes en geeft je klanten het gevoel dat je betrouwbaar en bij de tijd bent. En omdat steeds meer mensen met hun mobiel bijna vastgeplakt in hun hand leven, gebruiken ze die ook steeds meer om informatie op te zoeken en te bekijken. Met video communiceer je jouw verhaal snel en simpel: ideaal voor de smartphone.
 
Inside/out maakt al vele jaren films voor bedrijven in diverse takken van sport: van zorg tot hoogwaardige techniek en van videoverslag van een evenement tot promofilms en reclame. En we kunnen je vertellen: eigenlijk draait het in die video niet zozeer om jouw bedrijf. Het gaat om je klant en wat jouw bedrijf voor hem kan betekenen. Dát moet je laten zien. Bedenk dus wat je klanten dagelijks tegenkomen: hoe kun jij met je bedrijf hun problemen oplossen?
 
Een paar tips.
 

Hoe maak je een goede bedrijfsfilm?

 
1. Maak de bedrijfsfilm passend in het geheel van je communicatie.
Allereerst: die video staat niet op zichzelf. Je laat de film wellicht draaien op je website en deelt ‘m via je social media-kanalen. Daarnaast heb je bijvoorbeeld brochures of folders, een eigen huisstijl en misschien nog overige reclame-uitingen. Deze video moet daarom qua stijl en verhaal in het geheel passen, zodat je via al die kanalen een eenduidige boodschap uitstraalt. Zo zet je je bedrijf duidelijk neer, met een herkenbaar verhaal en gezicht.    
 
2. Maak indruk in de eerste seconden. 
Als het gaat om de video zelf: in de eerste seconden bepaalt de kijker, je potentiële klant, of hij/zij het interessant genoeg vindt om verder te kijken. Schets een herkenbare situatie of probleem, zodat je klanten zichzelf erin herkennen. En jouw bedrijf of product wordt dan voorgesteld als de oplossing. Een goede, pakkende opening van je film is cruciaal. Vergeet die saaie opsomming met al je diensten maar: hou het kort en dichtbij je doelgroep.
 
3. Vertel een verhaal, gebruik storytelling.
Storytelling is hot. En met reden. Een goed verhaal maakt je boodschap voelbaar en communiceert vooral je toegevoegde waarde. Vertel niet alleen wát je doet, maar vooral waarom. Stop een beetje emotie in je verhaal. En maak een duidelijke opbouw met een kop en een staart. Zo is je boodschap beter te volgen en te onthouden en blijft je verhaal beter hangen. Denk eraan, neem het verhaal van je klant als startpunt: schets zijn/haar probleem en vertel hoe jouw bedrijf dat oplost.
 
4. Hou het kort en simpel.
Bedenk dat je bedrijfsvideo waarschijnlijk via mobiel of tablet bekeken wordt, wellicht tussen de bezigheden van de kijker door. En het aanbod aan filmpjes is groot. Dus hou het kort, als je wil dat je klant blijft kijken tot je je boodschap aan het eind verteld hebt. Gemiddeld is een film van 1 tot 2 minuten geschikt. Durf daarom keuzes te maken en details te schrappen uit de video. Je hoeft niet volledig te zijn! Je wilt prikkelen en je klant nieuwsgierig maken, zodat ie je gaat bellen of mailen om meer te weten te komen.
 
5. Breng het met overtuiging.
Durf te zeggen dat je goed bent in wat je doet. Wees niet te genuanceerd en voorzichtig, zet je verhaal sterk neer. Want je boodschap is: ‘hallo klant, je moet ons hebben!’ Hierbij is een goede voice-over ook van groot belang. Hou rekening met de ‘tone of voice’, de taal, korte en duidelijke zinnen die goed te volgen zijn (let op jargon of moeilijke woorden).
 
6. Kies voor passende en afwisselende beelden.
Afwisseling en een goede verhouding tussen quotes, overige beelden en voice-over, eventueel gebruik van animatie/graphics, verschillende camerastandpunten en een prettige beeldmontage maken je video prettig verteerbaar. Het mag niet saai worden en de boodschap moet goed overkomen. Beeld en geluid (ook de muziek op de achtergrond) moeten het verhaal en de emotie overbrengen. Dat vereist vakmanschap. Dus oriënteer je goed, bekijk eerst werk van het bedrijf dat je hiervoor op het oog hebt.
 
7. Zorg dat je de film nog lang kunt gebruiken.
Vertel een boodschap die lang houdbaar is. Een bedrijfsfilm maak je doorgaans niet iedere maand. Hou je verhaal zo tijdloos mogelijk, want je bedrijf is voortdurend in ontwikkeling en je wilt graag dat deze film een tijdje relevant blijft. Vertel daarom liever dat je ‘sinds 1998’ bestaat, bijvoorbeeld, in plaats van dat je ‘al 20 jaar’ bestaat, want dat laatste klopt over een jaar niet meer. En dan zou je dus je video niet meer kunnen gebruiken. Dat zou zonde zijn.
 
Verder is het van belang dat je met een videobedrijf of communicatiebureau in zee gaat, dat ook het ruwe materiaal bewaart, als de video af is. Stel dat er wat zaken veranderen in je bedrijf (denk aan een nieuwe naam of nieuw logo), dan kan dit nog zonder al te grote ingrepen worden aangepast in een nieuwe montage. Zo heb je het langst plezier van je video.
 

Meer weten over bedrijfsvideo’s?

Video is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks werk. Van veiligheidsinstructies tot commercials, Inside/out kan je helpen met je verhaal in een video, maar ook met je communicatiestrategie waarbinnen een video een plek moet krijgen. Stel ons gerust je vragen en laat ons meedenken vanuit onze 25-jarige ervaring. Doen we graag! 
 
 
Auteur: Natascha Corbeek, Inside/out Media Consultancy