Animatie in video's: goed idee!

10 - 03 - 2017

Er is geen ontkomen aan, aan de alsmaar groeiende informatiestroom die ons 24 uur per dag bereikt via diverse kanalen. De waardering voor korte, duidelijke en prettig consumeerbare informatie neemt toe. Video met animatie is zeer geschikt om verhalen te vertellen, taaie teksten te verbeelden en complexe zaken op een aantrekkelijke manier uit te leggen. Animatie kan het gemis aan reallife beelden opvangen en de blik van de kijker richten op de belangrijke zaken. Bedenk dat het maken van animatie relatief meer tijd kost. Calculeer die tijd (en kosten) in. Zo kan animatie echt een toegevoegde waarde zijn om de inhoud van je verhaal beter te laten landen bij je doelgroep.

 

Wanneer heeft animatie toegevoegde waarde?

Dat is afhankelijk van de boodschap die je wil overbrengen. Wil je je doelgroep iets nieuws vertellen? Is het een ingewikkeld of lang verhaal? Wordt je boodschap beter, duidelijker en eventueel korter door het gebruik van animatie?

Om die vragen te beantwoorden moet je eerst stilstaan bij je doelgroep. Wat voegt animatie toe voor deze doelgroep? Wat weten deze mensen al en wat is nieuwe informatie? Kruip in de huid van de doelgroep en kies een passende stijl voor je animatie. De animatievideo kan op verschillende manieren gebruikt worden: op je website, op social media, op beurzen of zakelijke bijeenkomsten, of in een mailing of nieuwsbrief naar klanten/relaties/cliënten/patiënten. Hoe en waar de film wordt bekeken, kan mede bepalend zijn voor hoe de film eruit moet zien. Bovendien is de toon in de animatievideo van belang. Is die formeel of informeel? Mag er gelachen worden?

 

Enkele effecten van animatie in video:

  • Brengt feiten en cijfers tot leven met bijvoorbeeld bewegende grafieken en tabellen;
  • Onderstreept bepaalde begrippen in de bulk informatie met bewegende of oplichtende teksten in beeld;
  • Vangt het gebrek aan reallife beeldmateriaal op. Zo kan een schematische tekening van een project dat nog moet plaatsvinden, de zaak voor je doelgroep beter voorstelbaar maken;
  • Richt de aandacht van de toeschouwer op bepaalde informatie, door zaken te highlighten of in kleur en beweging op te laten vallen;
  • Spreekt de doelgroep aan in diens eigen taal, met bijvoorbeeld wat visuele grapjes en cartooneske figuren.

Met animatie zijn de opties eindeloos, afhankelijk van de creativiteit van de makers.

 

Informatie blijft beter hangen

Vaak is het slim om vooral de voor de doelgroep nieuwe informatie met animatie extra aandacht te geven, zodat het beter blijft hangen. Van uitlegvideo’s en infographics over verzekeringen en bankzaken tot een voorlichtingsvideo om patiënten voor te bereiden op een operatie: wat het onderwerp ook is, met animatie kun je juist de meest abstracte, ingewikkelde en gevoelige informatie verbeelden en vormgeven. Creativiteit is daarin bepalend. Maar ook – daar moet je rekening mee houden - het beschikbare budget. Want animatie is een tijdrovende klus en wordt uitgevoerd op dure apparatuur. Maar animatie is ook mooi en zeer doeltreffend, mits goed uitgevoerd.

 

Een animatie maken

Als je doelgroep en je boodschap helder zijn en je weet welke toon je wilt aanslaan in je film met animatie, dan omschrijf je je concept en verwerkt het in een script. Gebruik je een voice als verteller? Mix je animatie met reallife video? Alles wat je wil vertellen, moet je uitschrijven.

Met een storyboard verwerk je het script in plaatjes. Dit is de basis van je animatie-video. Het tekenen en animeren kan beginnen. Als de video bijna af is, worden de geluidseffecten toegevoegd (die ook de attentiewaarde op bepaalde momenten kunnen vergroten).

 

Je animatievideo uitbesteden

Neem de moeite om het juiste videobedrijf of communicatiebureau te vinden die deze animatievideo voor je kan maken. Bekijk websites en voorbeelden van werk. Leuk als een partij goedkoper is en snelheid belooft, maar let erop dat je concept en je boodschap overeind blijven. Houd altijd die doelgroep voor ogen. Kies een producent met wie je een klik voelt, die snapt wat je wil vertellen, die zelf een concept kan bedenken/uitwerken, die kritisch met je meedenkt en die transparant is over de kosten. Een animatievideo maken kan een complex project zijn, afhankelijk van de hoeveelheid animatie in die video. De voorbereiding, met aandacht voor doelgroep en boodschap, is daarom erg belangrijk.

 

Een voorbeeld

Op de homepage van Inside/out Media Consultancy vind je onderstaande animatiefilm met een kameleon in de hoofdrol, die het communicatiebureau verbeeldt die in de huid van klant en doelgroep kruipt en zich thuis voelt in diverse werkomgevingen. Daarvoor is een echte kameleon een paar uurtjes filmster geweest en is gefilmd tegen een witte achtergrond vanuit allerlei posities. Dankzij diverse animatietechnieken is de kameleon te zien in verschillende settings, verdwijnt hij in een beeldscherm, zit bij iemand op de schouder en past zijn kleur zich aan de omgeving aan. (Klik op de kameleon hieronder om het filmpje te bekijken.)

 

 

In andere video’s op deze site (onder ‘Ons Werk’) zie je voorbeelden van bewegende teksten en infographics in video.

De mogelijkheden van animatie zijn legio. De creativiteit, kennis en kunde van de maker van de animatiefilm bepaalt in belangrijke mate hoe de boodschap bij de doelgroep landt. Animatie zorgt voor extra pit in je video. Een prachtig middel om je boodschap extra kracht bij te zetten.

Auteur: Natascha Corbeek, Inside/out Media Consultancy

 

Meer informatie over animatievideo’s?

Mocht je enthousiast zijn geworden over de mogelijkheden van animatie, dan vertellen we je natuurlijk graag meer. Bel 046-4519520 of mail naar info@insideoutmedia.nl